Sweet Things By Michelle

Klassiska Lussekatter
 
Klassiska Lussekatter, ca: 15 stora eller 20 små
80 g smör 
2 dl mjölk 
1 paket färsk jäst för söta degar 
1 dl kesella 
1 dl socker 
1 ägg 
0,5 g (1 kuvert) saffran 
1 krm salt 
1 paket (500g) fin mjölmix (spara ca: 1 dl till utbakning) 
Jag använde sempers fin mix.

Till garnering:
Russin, gärna blötlagda
Ägg eller mjölk till pensling

Smält smöret och häll i mjölken så vätskan blir fingervarm. Smula jästen i en bunke och häll över vätskan. Rör om tills jästen löst sig. Tillsätt kesella, socker, ägg, saffran och salt. Och till sist mjölmixen. Låt jäsa övertäckt i bunken i 30 minuter. 

Ta upp degen på mjölat bakbord och forma till lussekatter. Garnera med blötlagda russin och låt jäsa ytterligare 60 minuter. 
Grädda i 250 grader i 5-7 minuter. Ta ut ur ugnen och pensla därefter bullarna med ägg eller mjölk. Ägg för glansiga lussekatter eller mjölk för en matt nyans. 
-------------------------------------------------------
Varför blötlagda russin? Jag lägger mina russin i ett glas med vatten en stund innan jag ska baka så russinen inte suger åt sig vätska från lussekatterna.