Sweet Things By Michelle

Plommonfrossa
Är hösten här? Det regnar, blåser, temperaturen har sjunkit under 10 grader och träden är fyllda med plommon. Varför inte koka plommonsylt eller baka en god plommonpaj?
 
Plommonpaj
100 g rumsvarmt smör
3 dl mandelmjöl
1 dl riven kokos
Rör ihop alla ingredienser till pajskalet och tryck ut den kladdiga degen i en medelstor pajform. Grädda pajskalet i 175°C cirka 20-30 minuter. Låt svalna.
Fyllning:
3 dl mjölk
4 äggulor
5 msk socker
2 1/2 msk maizena
2 tsk vaniljsocker
rivet skal av en citron
8 plommon
Vispa ihop äggulor, socker och maizena.
Värm mjölken till den börjar koka och häll ner i äggblandningen under vispning.
Häll tillbaka hela blandningen i kastrullen och koka upp under vispning. 
Ta av kastrullen från plattan och vispa ner vaniljsockret och citronskalet. Ställ krämen i kylen.
Vispa krämen och fyll det avsvalnade pajskalet. Toppa med urkärnade och skivade plommon i klyftor. Pudra över florsocker och servera.
 
Hemkokt Plommonsylt
2 kg plommon
1 kg syltsocker
0,5-1 pressad citron
1 tsk kardemumma
 
1 kanelstång
Gör så här: Kärna ur plommonen och skär sen i mindre bitar. Lägg i en stor kastrull tillsammans med syltsocker och kryddor och blanda. Koka upp under omrörning. Pressa i citronsaft. Koka i ca: 10 minuter. Häll upp i glasburkar och tryck ner en kanelstång.