Vad sägs om hasselnötter, choklad och söt kola toppad med salta mandlar? Denna kakan fick högt betyg av mina gäster!
Hasselnötskaka med nougattäcke
150 g Risenta hasselnötsmjöl (eller malda hasselnötter)
3 ägg
2 dl strösocker
2 msk kakao
2 tsk vaniljsocker
Nougattäcke:
2 ½ dl vispgrädde
4 msk ljus sirap
1 msk vaniljsocker
50 g nougat t.ex. Cloetta Guldnougat eller Odense baknougat
1 msk smör
Sätt ugnen på 175 grader. Smörj och "bröa" en springform med exempelvis rismjöl eller glutenfritt ströbröd. Fäst även ett baplåtspapper i botten och smöra. Vispa ägg och socker riktigt pösigt. Blanda ner övriga ingredienser. Häll smeten i formen och gräddamitt i ugnen i ca 30-40 min. Låt svalna.
Koka grädde, sirap, vaniljsocker och nougat i en kastrull. Låt smeten småputtra, under omrörning, tills det tjocknar något ca 20 min. Ha i en klick smör. Häll nougatkolan över kakan. Dekorera med hackade hasselnötter eller salta mandlar.

150 g Risenta hasselnötsmjöl (eller malda hasselnötter)
3 ägg
2 dl strösocker
2 msk kakao
2 tsk vaniljsocker
Nougattäcke:
2 ½ dl vispgrädde
4 msk ljus sirap
1 msk vaniljsocker
50 g nougat t.ex. Cloetta Guldnougat eller Odense baknougat
1 msk smör
Sätt ugnen på 175 grader. Smörj och "bröa" en springform med exempelvis rismjöl eller glutenfritt ströbröd. Fäst även ett baplåtspapper i botten och smöra. Vispa ägg och socker riktigt pösigt. Blanda ner övriga ingredienser. Häll smeten i formen och gräddamitt i ugnen i ca 30-40 min. Låt svalna.
Koka grädde, sirap, vaniljsocker och nougat i en kastrull. Låt smeten småputtra, under omrörning, tills det tjocknar något ca 20 min. Ha i en klick smör. Häll nougatkolan över kakan. Dekorera med hackade hasselnötter eller salta mandlar.