Sweet Things By Michelle

Hur jag fick diagnosen Celiaki

Har du alltid varit glutenintolerant? Nej. Jag fick min diagnos när jag sista året i gymnasiet, alltså när jag var 19 år. Året tidigare hade jag börjat känna mig väldigt trött och ett blodprov på vårdcentralen visade att jag hade brist på flera vitaminer och mineraler. Jag kände mig också nedstämd, vilket är ett vanligt symtom vid celiaki. Under hösten 2013 mådde jag allt sämre och började även få problem med magen som smärtor, kramper och akuta toalettbesök efter måltid samt svullen mage. Problemen var som värst direkt efter jag ätit. Min läkare på vårdcentralen föreslog att vi skulle göra ett blodprov för att se om jag hade antikroppar mot gluten i blodet och det visade sig att jag hade det. Nästa steg i utredningen är att göra gastroskopi vilket innebär att läkare för ner en kamera i halsen och tittar på tunntarmen. Jag fick tid på våren 2014. Väntetiden var lång och jag ville få ett svar på om det var celiaki. Det var min största skräck eftersom jag älskade kakor, bröd och bullar. Under tiden blev mina symtom även värre, magen krånglade allt mer och jag fick även blåsor i hela munnen och fick leva på flytande måltidsersättning i några veckor. 

 Men så i slutet av maj blev det dags för gastroskopi-undersökningen och det visade sig tyvärr att jag hade celiaki. ”Det är ingen fråga om saken”, sa läkaren. ”Du har inget tarmludd kvar alls, alltså tar du i princip inte upp någon näring”. Jag minns att jag kände mig förkrossad men samtidigt lättad. Detta var veckan innan studenten och jag bestämde mig för att börja äta glutenfritt dagen efter studenten.

I början när jag började äta glutenfritt var det väldigt jobbigt. Jag tyckte att de glutenfria ersättningsprodukterna smakade konstigt och inte alls hade samma konsistens som vanligt bröd och kakor.

Jag var också frustrerad över hur jag skulle kunna baka glutenfritt. Jag hittade inte så många recept och startade därför ’Baka Utan Gluten’ en receptsida på Facebook. Sidan växte snabbt och har nu utvecklats till denna hemsida.

Mitt mål är att sprida kunskap om celiaki & inspirera andra att baka glutenfritt.

Med kärlek, Michelle♥