Sweet Things By Michelle

BALI GUIDEN
Tack för alla krya-på-dig-hälsningar och för er förståelse för att jag har behövt vila♥ Det är aldrig kul att bli sjuk på semestern och behöva åka hem tidigare än planerat, men vi hann iallafall uppleva lite innan jag blev sjuk.
Hur är det då att leva med celiaki i Bali? Jag skulle säga att det är väldigt varierat beroende på var i Bali du är! Mycket inhemsk balinesisk mat är gjord med dålig olja och söt soja men i bl.a. Ubud och Canggu hittar du fantastiskt mat som är glutenfri, rawfood, och ekologisk. Food heaven för oss med celiaki!
 
Åker ni till Bali måste ni testa deras frukt och smoothiebowls. Men var försiktiga. Jag levde i princip på frukt och rawfood och fick en elak tarmparasit på köpet. Parasiter kan inte överleva tillagning över 50 grader och trivs därför i vatten, frukt och raw food som inte tillagats. Välj gärna frukt med skal på och se till så frukt och grönsaker är sköljda med flaskvatten. Med det sagt menar jag inte att ni ska avstå all god frukt utan vill göra er medvetna om det. Sedan kan det vara slumpen och otur också. Kanske hade de som tillagade min mat dålig handhygien eller bristande kunskaper i köksrengöring.
 
TIPS PÅ RESTAURANGER/KAFÉER med glutenfria alternativ
Canggu
Betelnut Café
Café Organic
Motion Café (tidigare Avocado Café)
Crate Café
Made's banana flour Co & Bakery (jag berättar mer om detta i ett annat inlägg)
In the Raw
 
Seminyak
Nalu Bowls
La Laguna (ett måste! Kanske inte för maten utan för atmosfärens skull! Havsutsikt, solnedgång, park och cirkustema)
 
Ubud
Taco Casa
The Alchemy
Bali Buda
The Green Key
Sage
Buddha Bowls
Paradiso
Soma 
Clear Café
Seeds of Life
Alchemy
Yellow Flower Café
The Elephant
 
Kuta
Ristorante Ill Tiempo (glutenfri pasta & pizza)
Warung Souvlaki (grekisk souvlaki med glutenfria pommes frites och tzatziki)
 
Nusa Lembongan
Sandy Bay Beach Bar & Restaurang 
The Deck
Tigerlillys
Bali Eco Deli
Indiana Kenanga
 
Café Organic
 
Taco Casa
 
La Laguna
 
ANDRA TIPS FÖR DIG SOM RESER MED CELIAKI
Ha gärna med dig översättningskort. Vaccumförpackat bröd, flingor, kex och bars är också bra att ha med som nödproviant.
 
OBS! En del vet inte vad gluten är medan andra har stenkoll! Fråga dig fram.
Flera balineser tror dock att deras bröd är bakade på rismjöl eftersom de odlar mycket ris i Bali. En morgon fick jag till svar att "du tål brödet för det är gjort på rismjöl" men när jag fick läsa innehållsförteckningen var det gjort på vetemjöl.